WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Komunikaty ŚPWIS

Komunikaty ŚPWIS

A po świątecznym łakomstwie …….. czas na lekturę nowych „Norm żywienia dla populacji Polski"

Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie opracowali w 2017r. kolejną edycję „Norm żywienia dla populacji Polski".

Czytaj więcej...

Ostrzeżenie publiczne nr 9 dotyczące produktu - „Sol & Mar Kawałki kałamarnicy olbrzymiej, 3x80 g” - „o smaku czosnku” oraz „o smaku paprykowym”

Na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego, w sekcji dot. ostrzeżeń publicznych, został zamieszczony komunikat w sprawie wycofania z rynku produktu „Sol & Mar Kawałki kałamarnicy olbrzymiej, 3x80 g” - „o smaku czosnku” oraz „o smaku paprykowym”, wyprodukowanego przez Conservas Selectas de Galicia S.L., Hiszpania i dacie minimalnej trwałości 31.12.2023. Produkt ten może zawierać naturalnie występujące kryształki soli, które można pomylić z odłamkami szkła. Ugryzienie takiego kryształku może doprowadzić do zranienia w obrębie jamy ustnej.

Szczegółowe informacje w powyższej sprawie zamieszczono na stronie internetowej:
https://gis.gov.pl/zywnosc/ostrzezenia-publiczne-dot-zywnosci/aktualne#!

 

solmar 01

solmar 02

Przygotowanie szkół do nowego roku szkolnego 2017/2018

Informacja Świętokrzyskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dotycząca przygotowania szkół do nowego roku szkolnego 2017/2018 w województwie świętokrzyskim

Czytaj więcej...

Zanieczyszczenie produktów drobiowych fipronilem - działania podejmowane w Polsce cz.2

Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie działań podejmowanych w Polsce w związku z zanieczyszczeniem produktów drobiowych fipronilem

Państwowa Inspekcja Sanitarna kontynuuje badania mięsa drobiowego i jaj w kierunku zanieczyszczenia fipronilem. Dotychczas w laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej zbadano 45 próbek mięsa drobiowego i 89 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W żadnej ze zbadanych próbek mięsa nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 6 z 89 próbek jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk jaj kurzych) stwierdzono przekroczenie poziomu dopuszczalnego (0,005 mg/kg). Oprócz wyników próbek, o których informowano w komunikacie z dnia 06.09.2017 r., następujące próbki były niezgodne z wymaganiami:

  1. jaja oznaczone kodem na skorupce: 1 PL 30031309, najlepiej spożyć przed 02.09.2017, wyprodukowano dla AKTIW SPÓŁKA Z o.o. Gostków, ul. Główna 15, 58-312 Stare Bogaczowice, Nr zakładu pakowania: PL 02215903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,024 ± 0,012 mg/kg

  2. jaja oznaczone kodem na skorupce: 1 PL 30031309, najlepiej spożyć przed 12.09.2017, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. przez Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. Z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania jaj PL-16075903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,069 ± 0,035 mg/kg
  3. jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 16071303, data przydatności do spożycia 09.09.2017, Zapakowano w krajach UE dla: TESCO Polska sp. Z o.o., ul. Kapelanka 56, 30-347 Kraków, Zakład Pakowania Jaj PL 16075903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,036 ± 0,018 mg/kg

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Komisję Europejską, na podstawie danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W związku z tym, że poziomy zbadane w 3 wyżej wymienionych próbkach jaj są niższe niż 0,72 mg/kg, nie należy spodziewać się wystąpienia negatywnych skutków dla zdrowia konsumenta. Biorąc pod uwagę, że w próbkach wykryto fipronil na poziomie przekraczającym poziom dozwolony w przepisach prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj z datą minimalnej trwałości 09.09.2017 oraz 12.09.2017, które mogą jeszcze znajdować się w obrocie.

O powyższych wynikach badań została bezzwłocznie powiadomiona Inspekcja Weterynaryjna, która według kodów weterynaryjnych na skorupkach jaj może zidentyfikować źródło pochodzenia zakwestionowanych jaj i podjąć działania naprawcze w tej sprawie w konkretnych fermach.

 

Więcej informacji na temat fipronilu można znaleźć na stronie https://gis.gov.pl/o-nas/aktualnosci/552-informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-zwiazana-ze-skazeniem-drobiu-i-produktow-pochodnych-fipronilem

Zanieczyszczenie produktów drobiowych fipronilem - działania podejmowane w Polsce

Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie działań podejmowanych w Polsce w związku z zanieczyszczeniem produktów drobiowych fipronilem

Państwowa Inspekcja Sanitarna kontynuuje badania mięsa drobiowego i jaj w kierunku zanieczyszczenia fipronilem. Dotychczas w laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej zbadano 25 próbek mięsa drobiowego i 85 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W żadnej ze zbadanych próbek mięsa nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 3 z 85 próbek jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk jaj kurzych) stwierdzono przekroczenie poziomu dopuszczalnego (0,005 mg/kg). Następujące próbki były niezgodne z wymaganiami:

  1. jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 14371323, najlepiej spożyć przed 30.08.2017, dystrybutor: TOP-JAJ, ul. Różana 14, 09-320 Bieżuń, producent: Fermy Drobiu Mariola i Zdzisław Prądzyńscy, Sławęcin 68 Zakład pakowania jaj nr PL-14375905, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,11 ± 0,055 mg/kg

  2. jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 30051328 K3, najlepiej spożyć przed 05.09.2017, producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35a, 63-900 Rawicz, Kod pakowni C: PL 30105903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,014 ± 0,007 mg/kg
  3. jaja oznaczone kodem na skorupce: 2 PL 14131317, najlepiej spożyć przed 09.09.2017, wyprodukowano dla: Farmio S.A., ul. Puławska 565, 02-844 Warszawa, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,013 ± 0,0065 mg/kg

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Komisję Europejską, na podstawie danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W związku z tym, że poziomy zbadane w 3 wyżej wymienionych próbkach jaj są niższe niż 0,72 mg/kg, nie należy spodziewać się wystąpienia negatywnych skutków dla zdrowia konsumenta. Biorąc pod uwagę, że w próbkach wykryto fipronil na poziomie przekraczającym poziom dozwolony w przepisach prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj z datą minimalnej trwałości 09.09.2017, która może jeszcze znajdować się w obrocie.

O powyższych wynikach badań została bezzwłocznie powiadomiona Inspekcja Weterynaryjna, która według kodów weterynaryjnych na skorupkach jaj może zidentyfikować źródło pochodzenia zakwestionowanych jaj i podjąć działania naprawcze w tej sprawie w konkretnych fermach.

Więcej informacji na temat fipronilu można znaleźć na stronie https://gis.gov.pl/o-nas/aktualnosci/552-informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-zwiazana-ze-skazeniem-drobiu-i-produktow-pochodnych-fipronilem

Więcej artykułów…

Jesteś tutaj: Start Komunikaty ŚPWIS