Komunikaty
16 października Światowy Dzień Żywności
- Komunikaty - Żywność i Żywienie
- 07-10-2019
Każdego roku 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Święto to zostało ustanowione w 1979 r. w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie naszej świadomości na temat problemów żywnościowych i wiedzy nt. walki z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. Aby racjonalnie gospodarować żywnością i jej nie marnować warto przestrzegać kilku prostych zasad:
- Przed udaniem się na zakupy sprawdź czego potrzebujesz do jedzenia, zrób listę zakupów i jej przestrzegaj.
- Nie rób zakupów kiedy jesteś głodny/głodna.
- Nie kupuj żywności „na zapas”.
- Podczas zakupów sprawdzaj datę minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia kupowanych środków spożywczych.
- Nie daj się zwieść promocjom.
- Przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producentów, a produktyz krótszym terminem przydatności do spożycia/datą minimalnej trwałości umieść z przodu/brzegu półki.
- Do przygotowywania posiłków wykorzystuj w pierwszej kolejności środki spożywcze, których data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia niedługo się skończy.
- Gotuj tyle ile Ty i Twoja rodzina jesteście w stanie zjeść – jeśli ugotujesz zbyt dużo to zamroź pozostałą żywność lub podziel się nią.
Czy podejmiesz wyzwanie, aby ograniczyć marnowanie żywności?