WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty 16 października Światowy Dzień Żywności

Komunikaty

16 października Światowy Dzień Żywności

Każdego roku 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Święto to zostało ustanowione w 1979 r. w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

20191007 10
Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie naszej świadomości na temat problemów żywnościowych i wiedzy nt. walki z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. Aby racjonalnie gospodarować żywnością i jej nie marnować warto przestrzegać kilku prostych zasad:

  1. Przed udaniem się na zakupy sprawdź czego potrzebujesz do jedzenia, zrób listę zakupów i jej przestrzegaj.
  2. Nie rób zakupów kiedy jesteś głodny/głodna.
  3. Nie kupuj żywności „na zapas”.
  4. Podczas zakupów sprawdzaj datę minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia kupowanych środków spożywczych.
  5. Nie daj się zwieść promocjom.
  6. Przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producentów, a produktyz krótszym terminem przydatności do spożycia/datą minimalnej trwałości umieść z przodu/brzegu półki.
  7. Do przygotowywania posiłków wykorzystuj w pierwszej kolejności środki spożywcze, których data minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia  niedługo się skończy.
  8. Gotuj tyle ile Ty i Twoja rodzina jesteście w stanie zjeść – jeśli ugotujesz zbyt dużo to zamroź pozostałą żywność lub podziel się nią.

Czy podejmiesz wyzwanie, aby ograniczyć marnowanie żywności?

Jesteś tutaj: Start Żywność Komunikaty 16 października Światowy Dzień Żywności