WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Żywność Poradniki Żywność - higiena

Żywność - higiena

Zapobieganie zakażeniu świeżych owoców i warzyw

W przypadku spożywania świeżych lub mrożonych (jedzonych po rozmrożeniu) owoców i warzyw, istnieje ryzyko ich zanieczyszczenia wirusami powodującymi zaburzenia żołądkowo – jelitowe (tzw. grypa żołądkowa wywoływana przez norowirusy) lub też groźniejsze choroby tj. żółtaczkę zakaźną.

Czytaj więcej...

Nadciśnienie Tętnicze

Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem, na które cierpi znaczna część populacji. Charakteryzuje się ono okresowo lub stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym, co może być przyczyną niewydolności nerek, udaru mózgu czy zawału serca.

Czytaj więcej...

Substancje dodatkowe w żywności

Substancje dodatkowe budzą wiele obaw wśród konsumentów, którzy chcieliby spożywać produkty bezpieczne, smaczne, jednocześnie o atrakcyjnym wyglądzie i długim okresie przechowywania, ale bez zawartości substancji dodatkowych.

CZYTAJ WIĘCEJ...

 

Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe

20181218 01Definicje - Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe ...

Czytaj więcej...

O rybie słów kilka ...

o-rybie-01Na świątecznych stołach możemy znaleźć, m. in. potrawy z ryb, które są źródłem białka, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych...

Czytaj więcej...

Normy żywienia dla populacji Polski

Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie opracowali w 2017r. kolejną edycję „Norm żywienia dla populacji Polski".

Czytaj więcej...

Zagrożenie związane ze spożyciem pestek moreli i gorzkich migdałów

Czy spożywanie gorzkich pestek moreli i gorzkich migdałów jest bezpieczne? Czym są gorzkie migdały i gorzkie pestki moreli? Co to jest amigdalina? ...

Czytaj więcej...

Świąteczne zakupy

20181218 11Świąteczne zakupy - Czytaj etykiety, a będziesz miał Święta bez diety ...

Czytaj więcej...

ABC zbieracza grzybów

grzyb2Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne,a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe....

Czytaj więcej...

Jesteś tutaj: Start Żywność Poradniki Żywność - higiena