WSSE Kielce

Font Size

Cpanell
Jesteś tutaj: Start Żywność Poradniki Żywność - higiena Zapobieganie zatruciom pokarmowym

Żywność - higiena

Zapobieganie zatruciom pokarmowym

Zapobieganie zatruciom pokarmowym

  1. Prowadź właściwą obróbkę cieplną żywności (np., gotowanie, pieczenie, smażenie – zwykle niszczy drobnoustroje).

  2. Surowe mięso przetrzymuj w szczelnym pojemniku w lodówce, by zapobiec ściekaniu zakażających żywność płynów (krew, woda) na inne produkty.

  3. Sprzęt taki, jak deski do krojenia i noże dokładnie myj, zwłaszcza po przygotowaniu surowego mięsa.

  4. Myj ręce w celu uniknięcia zakażeń krzyżowych, zwłaszcza po obchodzeniu się z surowym mięsem.

  5. Ręczniki wymieniaj regularnie i pierz w pralce w wysokiej temperaturze (ewentualnie proponuje się używanie jednorazowych ręczników papierowych).

  6. Myj ręce przy użyciu mydła i ciepłej wody: przed przygotowaniem żywności lub jej spożywaniem, po przygotowywaniu surowego mięsa, po korzystaniu z toalety, po opróżnieniu kosza na śmieci, po kontakcie ze zwierzęciem.

  7. Rany, czy draśnięcia przykrywaj wodoodpornym plastrem lub opatrunkiem, by uniknąć skażenia żywności.

  8. Żywność gotuj, aż do ,,klarownych soków” (głównie mięso) – temperatura wewnątrz gotowanej potrawy wystarczająca do inaktywacji drobnoustrojów: 72 – 750C.

  9. Żywność, która nie jest spożywana bezpośrednio po ugotowaniu, wymaga albo utrzymania wysokiej temperatury aż do jej konsumpcji, albo schłodzenia i ponownego odgrzania do odpowiedniej temperatury przed konsumpcją, albo schłodzenia i spożywania zimnej:

    • temperatura przechowywania i spożywania ,,na ciepło”: 630C lub wyższa
    • temperatura przechowywania żywności schłodzonej: od 4 do 80C
    • odgrzewana żywność (bezpośrednio po wyjęciu z lodówki) powinna przed konsumpcją osiągnąć temperaturę co najmniej 720C
    • temperatura przechowywania produktów nietrwałych: nabiał, surowe i gotowane mięso, temp. przechowywania:  1 – 50C
  10. Regularnie myj lodówkę (używaj w lodówce termometru w celu sprawdzenia czy temperatura jest właściwa ).

  11. Nie umieszczaj zbyt dużo pożywienia w lodówce, by pracowała efektywnie powinno się zapewniać właściwą cyrkulację (obieg) powietrza.
  12. 12. Przed umieszczeniem gotowanej żywności w lodówce należy ją schłodzić,  gdyż  w przeciwnym razie temperatura w lodówce ulegnie podwyższeniu.

  13. W celu efektywniejszego schłodzenia, podziel żywność umieszczaną w lodówce na mniejsze porcje.

  14. Poszczególne rodzaje żywności umieszczaj w lodówce w różnych – właściwych dla nich miejscach, by uniknąć zakażenia krzyżowego i zapewnić odpowiednią temperaturę przechowywania.

  15. Środki czystości, pestycydy (środki przeciw szkodnikom), itp. przetrzymuj  z dala od żywności, by zapobiec jej chemicznemu skażeniu.

  16. Nie dopuszczaj do sytuacji, aby zwierzęta (kot, pies) znajdowały się na powierzchni blatów kuchennych, stołów i innych miejsc służących do przygotowywania żywności.

  17. Uważaj na myszy, muchy i inne szkodniki – nie można dopuszczać do ich kontaktu z żywnością.

  18. Właściwie postępuj z koszem na śmieci (powinien być regularnie opróżniany oraz przykryty wiekiem – jeśli nie, drobnoustroje mają ułatwiony dostęp do żywności).

  19. Właściwie pakuj i przechowuj żywność.

Jesteś tutaj: Start Żywność Poradniki Żywność - higiena Zapobieganie zatruciom pokarmowym